Bibeln är mat

Vad jag egentligen skulle skriva om var en sån där jämförelse. Det var ett tag sen jag funderade i just dom banorna, men vi kom in på det igår på Alphan när vi pratade om Bibeln. Vi pratade om vad det är för något, vilka hemligheter som finns i den, den röda tråden, vilka olika sätt som finns att tolka Bibeln på och om man behöver läsa den.

Och det var just på det där med att läsa Bibeln som jämförelsen kom in i bilden.



Bibeln är mat. Ja, man kan faktiskt jämföra den med mat på flera sätt.

Vi äter varje dag, flera gånger om dagen. Om man inte äter på ett tag känner man sig hungrig och man vill äta igen. Men efter en för lång tid av hunger blir man illamående, man blir avståndstagande till mat. Detta leder till att man blir på dåligt humör, man blir tjurig och elak mot sin omgivning. Till slut känner man sig inte ens hungrig och så småningom svälter man och dör - om man inte bestämmer sig för att äta igen. Men det kan ta emot i början, man kanske mår illa de första tuggorna, kanske till och med att de första måltiderna är jobbiga beroende på hur länge man varit utan mat. Men har man väl börjat äta vill man ha mer och mer, energin kommer tillbaka, och när man kommit in i rutinen igen med att äta regelbundet så mår man bättre och får en bättre balans.

På samma sätt är det med Bibeln; har man inte läst den på ett tag (eller kanske aldrig läst den) så tar det emot att börja. Den kanske känns svår att förstå sig på, man känner inget sug att sätta igång helt enkelt. Även om man bestämmer sig för att börja läsa, så kan det till en början kännas konstigt. De första sidorna, de första gångerna eller kanske till och med de första månaderna kan kännas svåra beroende på hur din tidigare relation till Gud och Bibeln ser ut. Men har man kommit över den där första tröskeln, tagit den första tuggan, så kommer det att gå allt lättare och du kommer att vilja läsa mer och mer och i takt med det så kommer du också att förstå mer och mer. Du lär ju känna Gud, ni utvecklar en relation.

Man måste äta, vi får ny kraft av mat och maten är livsviktig. På samma sätt behöver vi läsa Bibeln; för att få ny kraft att orka med livet. Och för att Guds ord och kärlek, som Bibeln är fylld med, är livsviktigt.


Kommentarer
Postat av: Anonym

http://www.youtube.com/watch?v=WCDtrGL76jo



Bibeln är till för att trasas sönder.

2010-03-08 @ 21:32:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Prenumerera på
mittsannajag?
bloglovin